news
4 January 2013

Goodbye 2012…Hello 2013!

Αγαπητοί φίλοι,

Με το 2012 πλέον να αποτελεί παρελθόν και το 2013 να βρίσκεται στο κατώφλι, ένας μικρός απολογισμός του τι έγινε την χρονιά που μας πέρασε.

Αναμφίβολα το 12 ήταν μια χρονιά δύσκολη για πολλούς. Η οικονομική και η κοινωνική κρίση πλέον είναι αισθητή σε όλους μας όσο ποτέ άλλοτε. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όμως ο πολιτισμός είναι πολύτιμος και απαραίτητος. Μπορεί το πεδίο να είναι πιο δύσκολο ωστόσο η χρονιά αυτή μας έδωσε όμορφες στιγμές οι οποίες θα μείνουν αξέχαστες. Στιγμές σαν το πρωινό της Κυριακής στο Reworks και της Πέμπτης στο Pre-reworks event στο Watergate στο Βερολίνο.  Η την θέα της Θεσσαλονίκης τα απογεύματα της Τετάρτης στα ΝΟΝ Rooftop Events. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Και φέτος οι ΝΟΝ ταξιδέψαμε εντός και εκτός χώρας και φιλοξενηθήκαμε σε clubs, φεστιβάλ, μπαρ και one off parties είτε ως ομάδα είτε ατομικά διαμέσου των καλλιτεχνών μας Ison, And.id, Darktom/Sham, George Adi. Από το Βερολίνο, την Αθήνα, το Λονδίνο μέχρι την Βαρκελώνη και το Σίδνεϊ οι ΝΟΝ καλλιτέχνες φιλοξενηθήκαν σε υπέροχα γεγονότα. Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστούμε όλους τους Promoters και ιδιοκτήτες που μας κάλεσαν, resident djs και ομάδες που μοιραστήκαμε την έδρα τους, συνεργαστήκαμε και παίξαμε μαζί αλλά κυρίως όλους εσάς που μας τιμήσατε και βρεθήκατε εκεί!

Στον τομέα της διοργάνωσης εκτός των NON aesthetics ξεκινήσαμε παράλληλα και 2 νέα και φιλόδοξα πρότζεκτ. Το πρώτο έλαβε χώρα στην ταράτσα του υπέροχου The Met Hotel και τον όνομα του. The NON Rooftop. Εκεί περάσαμε 3 φανταστικά βράδια καλοκαιριού παρουσιάζοντας νέους καλεσμένους όπως τον Maceo Plex, τον Daniel Bortz και τον Finnebassen. Τέλος σε συνεργασία με την ομάδα Playground αναλάβαμε τον μουσικό σχεδιασμό του Club Sixx στην Αθήνα για την ημέρα Παρασκευή παρουσιάζοντας καλλιτέχνες όπως Tale Of Us, Pan-Pot, Steve Bug, Miguel Campbell, Fur Coat, Tiefschwarz και πολλοί άλλοι και ομολογούμε ότι έχουμε ενθουσιαστεί απο την ανταπόκριση σας και σας ευχαριστούμε πολύ!

To 2012 ήταν και η χρονιά για το 8ο Reworks. Και φέτος ήταν μια υπέροχη χρονιά για το φεστιβάλ από πολλές απόψεις. Πρώτη και κύρια, η δική σας μοναδική ανταπόκριση. Οι στιγμές πραγματικά του φετινού Reworks τα χαμόγελα, τα χέρια στον αέρα, τα λόγια και τα σχόλια σας παρότι έχουν περάσει σχεδόν 4 μήνες μένουν αναλλοίωτα μέσα μας. Επίσης το φεστιβάλ και φέτος πέτυχε να παρουσιάσει ένα πρωτοποριακό line up καλλιτεχνών καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα με επίκεντρο την ηλεκτρονική μουσική μέσα από το έργο καλλιτεχνών όπως Nicolas Jaar, Sebastien Tellier, Maceo Plex, Marcel Dettmannm Francesco Tristano κ.α.

Βέβαια τα πράγματα δεν ξεκίνησαν έτσι. Όπως οτιδήποτε άλλο έτσι και το Reworks χτυπήθηκε από την κρίση. Και βρεθήκαμε σε ένα δίλημμα. Ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ εκτός από το μουσικό είχε και ένα πλούσιο εικαστικό τμήμα. Ένα εικαστικό τμήμα για το οποίο βραβευτήκαμε και είμαστε υπερήφανοι μιας και όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάστηκαν έργα και κατασκευές όπως αυτά των Marina Abramovich, Daniel Sturgis, Don Brown, Yorgos Yiparakis, Mark Hatjipateras, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους όπως η πρεμιέρα του “Berlin Calling” και του  “Speaking in Code”, visual projections από τους Pfandfinderei, Lightfront, M&Y. Για πρώτη φορά επίσης στήθηκε και παρουσιάστηκε μια έκθεση για την ιστορία της ηλεκτρονικής σκηνής στην Θεσσαλονίκη από τα τέλη της δεκαετίας του 80 με τον τίτλο “Ανήσυχη..” και άλλα πολλά.

Ωστόσο αφενός η έλλειψη υποστήριξης στο εικαστικό τομέα και αφετέρου όλα τα μηνύματα που λαμβάναμε από το κοινό μας έφεραν στο παρακάτω δίλημμα. Πρέπει να συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε το εικαστικό τμήμα ή μήπως θα πρέπει να διοχετεύσουμε το μπάτζετ σε κάτι για το κοινό που ενδεχομένως δεν μπορεί να αγοράσει εισιτήριο? Η απάντηση ήταν μονομιάς το δεύτερο με την εισαγωγή για πρώτη χρονιά του Reworks Free Stage. Στην πορεία πήραμε την απόφαση να δώσουμε την δική μας απάντηση στην κρίση ανοίγοντας το φεστιβάλ από 2 σε 3 ημέρες. Παράλληλα εκτός της πρώτης χρονιάς του Reworks Free Stage αποφασίσαμε και την διεξαγωγή 2 workshops με την συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών και σημαντικών ανθρώπων της πόλης αλλά και το Closing Reworks party το βράδυ της Κυριακής με θέα την Θεσσαλονίκη.

To Reworks κατάφερε και φέτος να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό. Για 5η συνεχή χρόνια συμπεριλήφθηκε στα 10 καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου για τον μήνα Σεπτέμβρη σύμφωνα με το Resident Advisor. Παράλληλα έλαβε πρόσκληση ως ομιλητής σε 2 μεγάλα συνέδρια. Του European lab of Festivals στην Λιόν της Γαλλίας όπου μίλησε με θέμα “Οικονομική και κοινωνική κρίση. Ένα φεστιβάλ αντιστέκεται” και στο Europaraise στην Koλονία της Γερμανίας με θέμα ¨ Ένα Φεστιβάλ σε σημείο και σε περιβάλλον που δεν θα περιμένει κανείς. Η περίπτωση του Reworks Festival”.  Τέλος και φέτος ταξίδεψε σε 3 πόλεις της Ευρώπης, Βερολίνο, Λονδίνο και Σκόπια όπου παρουσίασε το φεστιβάλ διαμέσου του Pre-reworks tour παρουσιάζοντας Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2013. Η αρχή έγινε με το ΝΟΝ Years Event στο οποίο γιορτάσαμε την έλευση του νέου έτους στη Θεσσαλονίκη με καλεσμένη την Miss Kittin στο Ballroom του ΜΕΤ Hotel. Και έγινε δυναμικά!

Ελπίζουμε και φέτος να συναντηθούμε ξανά με χαμόγελο.  Διασκεδάστε, χορέψτε, μοιραστείτε και ακούστε τι άλλο…μουσική! Ας έχουμε μια όμορφη χρονιά!

Με αγάπη

ΝΟΝ

 

More

NON Radio Sessions